Pieter Klapwijk All Rights ReservedProf. Dr. Ir. Pieter Klapwijk (Amsterdam, 1949) is onafhankelijk adviseur op het gebied van Supply Chain Finance. Daarnaast is Klapwijk als emeritus professor in Supply Chain Economics en Supply Chain Finance verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit. Tevens zit hij in het bestuur van de Supply Chain Finance Community, een internationaal netwerk van kennisinstituten, corporaties en professionals op het gebied van Supply Chain Finance. Klapwijk is medeoprichter van dit netwerk. In het verleden was Klapwijk werkzaam bij de Verenigde Naties en adviesbureau A.T. Kearney. Ook is hij medeoprichter van Trimoteur, een onderneming die meerdere bedrijven opzette of herstructureerde. Hieronder valt ook Sandd, dat in 2015 een kwart van de Nederlandse postmarkt besloeg. Momenteel werkt Klapwijk als een van de oprichters mee aan de startup AgOS, die Blockchain met Supply Chain Finance combineert.

Opleidingen

Pieter Klapwijk behaalde in 1968 zijn baccalaureaat aan de Europese school in Brussel, waar hij vanaf zijn 14e opgroeide. Hierna ging hij natuurkunde studeren aan de Technische Universiteit van Delft. Tijdens deze studie werd Klapwijk de eerste student die toestemming kreeg om daarnaast ook filosofievakken aan de Universiteit van Amsterdam te volgen, dit was destijds ongebruikelijk. Na het behalen van zijn ingenieurstitel in de natuurkunde in 1975 werkte Klapwijk vijf jaar voor de Verenigde Naties, alvorens in 1980 de opleiding Management Science aan het Imperial College in Londen te gaan volgen. In 1981 behaalde hij hier zijn tweede mastertitel. In 1996 promoveerde Klapwijk aan de Universiteit van Amsterdam in Regional Economics.

Carrière

Na de opleiding Natuurkunde aan de TU in Delft, ging Pieter Klapwijk in 1975 aan de slag bij de International Telecommunications Union, een onderdeel van het United Nations Development Program. In Jordanië en Bangladesh ontwikkelde Klapwijk trainingsprogramma’s op het gebied van telecommunicatie. Na het behalen van zijn tweede mastertitel aan het Imperial College in Londen zette Klapwijk in 1982 samen met een paar gerenommeerde Routing & Scheduling-wetenschappers de ‘university spin-off’ ORES op, een bedrijf dat logistieke optimalisatiesystemen ontwikkelde. In 1987 werd Klapwijk gevraagd om bij internationaal management adviesbureau A.T. Kearney aan de slag te gaan. Hier werkte hij zich snel op tot associate director bij de Nederlandse afdeling en leidde hij vele projecten op het gebied van logistiek en Supply Chain Strategy en –Management voor voornamelijk multinationals. Vanaf eind 1994 besloot Klapwijk met twee collega’s van A.T. Kearney een eigen onderneming op te zetten: management- en investeringsmaatschappij Trimoteur. Tot 2000 combineerde hij zijn werkzaamheden voor A.T. Kearney met Trimoteur. Met Trimoteur heeft Klapwijk tien bedrijven opgezet of geherstructureerd, waarvan negen succesvol. Een bekend voorbeeld is postbedrijf Sandd, het enige private postbedrijf ter wereld dat succesvol weet te concurreren met de gevestigde postorganisatie. Sinds 2010 is Klapwijk werkzaam als onafhankelijk consultant op het gebied van Supply Chains. In samenwerking met onder meer adviesbureau M3 voert hij projecten uit voor klanten als Rabobank, Pepsico, KLM en Dekra.

AgOS

Als gevolg van de Dutch Blockchain Hackathon die in 2017 in Groningen werd gehouden, richtte Pieter Klapwijk samen met zijn team AgOS op. Deze in Amsterdam en Wageningen gevestigde startup combineert Blockchain-technologie met het concept Supply Chain Finance voor toepassingen in de agrarische- en food-sector. In een eerste pilot-project werd de technologie van AgOS toegepast op de varkensketen van Frievar, waarbij men inzicht verkreeg in ieder stap van de keten. Dankzij een digitaal paspoort zijn voor ieder eindproduct zaken als het gebruikte voer of de staltemperatuur te achterhalen.

Overige functies

Sinds 1997 is Pieter Klapwijk emeritus professor aan de Nyenrode Business Universiteit. Hier geeft hij één dag in de week onderwijs en begeleidt hij (promotie)studenten. Ook geeft hij lezingen en schrijft hij publicaties op het gebied van Supply Chain Economics en Supply Chain Finance. In 2010 droeg Klapwijk bij aan het opzetten van de Supply Chain Finance Community, een internationaal netwerk voor instituten, bedrijven en professionals in de Supply Chain Finance-branche, waar hij in het bestuur zit. Tussen 2007 en 2017 was Klapwijk lid van de adviesraad van Goodwell, een organisatie voor microkredieten in Afrika en India. Tot slot geeft hij maandelijks lezingen over esthetiek in de natuur- en wiskunde bij Salon Lunaire, een podium voor kunst in Amsterdam.